Door de ogen van Kristien

Door de ogen van Kristien

Over deze blog


Kristien Van Vaerenbergh:

Federaal volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Lennik

Snel werk maken van centraal slachtofferregister.

In de pers verschenenGeplaatst door Kristien Van Vaerenbergh 05 jun, 2012 14:24:52

N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh vraagt dat er dringend initiatieven komen om slachtoffers of hun familie te informeren wanneer de dader van het misdrijf waarvan zij slachtoffer werden vrijkomt. Binnen de informatisering van justitie moet budget vrijgemaakt worden om een centraal slachtofferregister aan te leggen dat werkt over alle arrondissementen heen. Een project dat reeds in Antwerpen loopt, kan dan worden uitgebreid naar héél het land. Van Vaerenbergh stelt dit voor naar aanleiding van de vrijlating van Alexander V.E., de 28-jarige agressor die begin april dit jaar een MIVB-controleur doodsloeg. Zijn familie moest in de pers vernemen dat hij was vrijgelaten in afwachting van zijn proces.

In Antwerpen startte procureur Dams begin 2010 met een bijzonder project. Slachtoffers of hun familie die dat wensten zouden op een informele wijze worden ingelicht als de dader van het misdrijf waarvan zij het slachtoffer werden zou vrijkomen. De Antwerpse procureur wou zo op een eenvoudige manier een maximale inspanning leveren voor een menselijke justitie.

Dit is een goed project en het zou moeten uitgebreid worden naar alle arrondissementen. Wat in Antwerpen kan, moet ook mogelijk zijn in Brussel en de rest van het land.” Zoals vaker is de informatica de struikelsteen binnen de Belgische justitie. “De daders van een slachtoffer uit politiezone X worden soms pas veel later gevat in politiezone Y, een zone die geen zicht heeft op de gegevens uit politiezone X.”, weet Van Vaerenbergh, “Hierdoor is het onmogelijk de slachtoffers op de hoogte te stellen.

Het N-VA-parlementslid vraagt dan ook de invoering van een centraal slachtofferregister zodat de informatie kan gedeeld worden door alle politiezones en arrondissementen. Op deze wijze is alle informatie overal beschikbaar om het slachtoffer of zijn familie in te lichten als de dader van het desgevallend misdrijf vrijkomt. Voor Van Vaerenbergh is de modernisering van justitie meer dan louter efficiëntiewinsten. Ze pleit dat er naast meer efficiëntie ook ruimte moet zijn voor informaticaprojecten die de menselijke kant van justitie vergroten.

  • Reacties(0)

Fill in only if you are not real

De volgende XHTML tags zijn toegestaan: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles en Javascript zijn niet toegestaan.