Door de ogen van Kristien

Door de ogen van Kristien

Over deze blog


Kristien Van Vaerenbergh:

Federaal volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Lennik

Tot 7(!) maanden gevangenis wordt slechts 1(!) maand enkelband.

Mondelinge vragenGeplaatst door Kristien Van Vaerenbergh 19 feb, 2014 12:26:50
Commissie Justitie: 28 januari 2014

Vraag aan Annemie Turtelboom, Minister van Justitie

U kondigde aan dat vanaf 1 februari alle straffen boven 4 maanden zouden uitgevoerd worden zij het meestal ingekort en met een enkelband.

Nu blijkt uit cijfers die recent uitkwamen dat op 14 januari 2014 liefst 2.141 veroordeelden hun gevangenisstraf niet uitzaten. Zij kregen aan de gevangenispoort te horen dat er geen plaats was en dat ze weer naar huis mochten. Een deel van hen kreeg twee maanden later een enkelband om.

Ik twijfel dan ook of de straffeloosheid wordt aangepakt en of er sprake is van een echt lik-op-stuk-beleid.

Ik heb dan ook volgende vragen:

1. Wat gebeurt er met de straffen onder vier maanden? Hoeveel straffen onder vier maanden werden uitgesproken in 2013?
2. Hoeveel straffen tussen 4 maanden en 3 jaar werden vorig jaar uitgesproken? In hoeveel % van de gevallen werd de straf omgezet in een straf met enkelband?
3. Een uitgesproken gevangenisstraf met hoeveel dagen enkelband komt dat overeen, voor een straf van
a. 4 maanden?
b. 7 maanden?
c. 1 jaar?
4. Bevestigt u dat het enkel gaat om de uitvoering van toekomstige straffen? Is er dan geen probleem van gelijkheid?


Antwoord (samenvatting op basis van het Integraal Verslag van De Kamer):


Het is tijd om naar een volgende fase over te gaan, namelijk de uitvoering van de straffen tussen zes maanden en vier maanden. Die straffen werden gedurende vele jaren niet meer uitgevoerd. Concreet gaat het om de uitbreiding van het systeem naar die straffen, waarvan de overgrote meerderheid zal worden uitgevoerd door het dragen van een elektronische enkelband. Het aantal straffen van minder dan zes maanden is zeer moeilijk in te schatten, aangezien zij niet meer werden uitgevoerd en wij daarover geen statistieken hebben. Dat zal natuurlijk veranderen op het moment dat onze database van vonnissen en arresten over het hele land volledig zal uitgerold zijn. Dan zullen wij daarvan exacte cijfers hebben.

De cijfers over het aantal maanden dat men onder enkelband moet uitzitten, komen uit de circulaire die nog steeds van toepassing is. Dat verschilt naargelang het aantal maanden: tussen vier en zeven maanden is het één maand elektronisch toezicht, van zeven tot acht maanden bedraagt het twee maanden elektronisch toezicht enzovoort. In de ministeriële omzendbrief van 10 januari 2014 werd nader bepaald dat de nieuwe, effectief te ondergane gedeelten enkel gelden voor de nieuwe straffen vanaf 1 maart 2014.  • Reacties(0)//www.kristienvanvaerenbergh.be/#post331