Door de ogen van Kristien

Door de ogen van Kristien

Over deze blog


Kristien Van Vaerenbergh:

Federaal volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Lennik

Veiligheidsvoorstellen Justitiepaleis Brussel blijven dode letter.

PersberichtenGeplaatst door Kristien Van Vaerenbergh 15 mei, 2012 14:56:44

Twee jaar na de studie over de veiligheid van het Brusselse Justitiepaleis en vijf maanden na haar aanstelling als minister van Justitie moet Annemie Turtelboom toegeven dat geen enkele (!) van de 30 aanbevelingen in de praktijk werd omgezet. Dat deed ze in antwoord op een vraag van Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh van de N-VA. "De veiligheid in het Brussels justitiepaleis is duidelijk geen prioriteit voor deze regering. Op het terrein is niets veranderd."

Van Vaerenbergh: "De door de werkgroep aanbevolen veiligheidsmaatregelen blijven nu al meer dan twee jaar onuitgevoerd. Er werd geen werk gemaakt van een degelijke branddetectie of van evacuatieprocedures. Dit bleek ook tijdens een ontruiming half april na een bommelding. Op korte termijn zal er ook niet veel veranderen: de minister moest toegeven dat er zelf nog geen firma aangesteld is om deze werken uit te voeren."

Het gebrek aan veiligheid van het Justitiepaleis is een oud zeer. Verscheidene incidenten in het verleden gaven steeds weer aanleiding tot een waslijst aan nieuwe aankondigingen om de veiligheid te verbeteren. Na een brandstichting op de correctionele rechtbank begin dit jaar, beloofden minister van Justitie Turtelboom en staatssecretaris voor Gebouwen Verherstraeten twee nieuwe studies.

Opnieuw, want twee jaar geleden al lichtte een werkgroep de veiligheid van het Brussels Justitiepaleis door. Er werd een lijst opgemaakt met 30 aanbevelingen. Minister Turtelboom gaf nu dus toe dat geen enkele in de praktijk werd omgezet.

Turtelboom kondigde eerder ook een drastische vermindering aan van het aantal ingangen en een strenge veiligheidscontrole, vergelijkbaar met de luchthavens. "Dit plan werd verwezen naar een subgroep binnen de werkgroep veiligheid. Vreemd dat de minister de werkgroep vraagt een nieuw project op te starten terwijl de vorige aanbevelingen dode letter blijven. Ook hier betreft het een aankondiging die op het terrein geen gevolg krijgt. Ik ben benieuwd hoe de minister zich zal verweren bij een nieuw incident, maar hopelijk komt het niet zo ver," besluit Kristien Van Vaerenbergh.

  • Reacties(0)//www.kristienvanvaerenbergh.be/#post186